Carrara (marmor)

Carrara är klassisk marmor från Italien. Marmorn bryts i marmorbrotten i dalarna Torano, Misegli, Bedisano och Colonetta. Det är en klassisk vit marmor med inslag av mörka ådror. Denna marmor finner du lite överallt, allt från i en mortel till golv inne på köpcentret. Det är också vanligt med material som kopierar Carrara, vilket självklart inte är lika bra som originalet. Marmorn är också vanligt förekommande i fönsterbänkar och bänkskivor. Den kan vara lite känslig att ha som köksbänk, speciellt om den utsätts för syror och lite tuffare hantering.

Väljer du Carrara så får du en exklusiv marmor som står emot skiftande trender.

Carrara-marmor: Skönheten och elegansen från Italien

Carrara-marmor, med sina rika historiska rötter, är välkänt över hela världen för sin oöverträffade skönhet och elegans. Ursprungligen bryts den i staden Carrara i Italien och har i århundraden använts för att skapa fantastiska konstverk och arkitektoniska mästerverk. Dess vita färg och subtila grå ådringar ger den en tidlös estetik som fascinerar designers, arkitekter och bildhuggare världen över. I denna artikel kommer vi att utforska egenskaperna hos Carrara-marmor, ge skötselråd och diskutera dess lämpliga användningsområden.

Egenskaper för Carrara-marmor

Carrara-marmorn kännetecknas av sin vita färgton och de gråaktiga ådringarna som ger den en unik karaktär. Dess egenskaper inkluderar färgvariationer, där nyanserna varierar från ljusvit till mildare grå toner. Detta skapar en naturlig variation som gör varje platta eller block av Carrara-marmor unik och attraktiv.

Mönster och ådringar är en annan karakteristisk egenskap hos Carrara-marmor. Dess naturliga ådringsmönster ger marmorn en levande och rörlig estetik. Ådringarna kan vara subtila och tunna eller mer framträdande, beroende på typen av Carrara-marmor som används.

Hållbarheten hos Carrara-marmor är en av dess framstående egenskaper. Den kan motstå repor och slitage vid normal användning och behåller sin glans under lång tid.

Skötselråd

För att bevara Carrara-marmorns skönhet och kvalitet är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt. En viktig åtgärd är att regelbundet försegla marmorn för att skydda den mot fläckar och vätskeabsorption. Genom att använda en högkvalitativ försegling skapas en skyddande barriär som förlänger marmorns livslängd.

Vid rengöring av Carrara-marmor bör starka kemikalier eller slipande rengöringsprodukter undvikas, eftersom dessa kan skada ytan. Istället bör milda rengöringsmedel som är speciellt utformade för marmor användas. Vid eventuella spill är det viktigt att torka bort dem omedelbart för att undvika fläckar.

För att skydda Carrara-marmorn från repor bör skärbrädor eller underlägg användas när man arbetar med vassa föremål eller placerar tunga föremål på marmorytan.

Lämplig användning

Carrara-marmor är en mångsidig sten som används inom en rad olika sammanhang och applikationer. Inom byggnadskonst används den ofta för att skapa eleganta golv, väggar och trappor. Dess naturliga skönhet gör att den passar perfekt i bostadsinteriörer, som kök och badrum, och ger en känsla av lyx och elegans.

Inom bildhuggeri är Carrara-marmor oöverträffad. Dess hållbarhet och möjligheten att forma den till detaljerade och komplexa skulpturer gör den till en favorit hos skulptörer världen över.

Carrara-marmor används också i utomhusprojekt som trädgårdar, fontäner och monument. Dess naturliga skönhet står emot väder och vind och ger en tidlös estetik.

Carrara-marmor är en symbol för skönhet och elegans från Italien. Dess unika egenskaper, inklusive färgvariationer, mönster och ådringar, samt dess hållbarhet, gör den till ett populärt val för konstnärer och arkitekter över hela världen. Genom att följa rätt skötselråd kan man bevara marmorns skönhet under lång tid. Oavsett om det används inomhus eller utomhus, ger Carrara-marmor en känsla av exklusivitet och tidlös stil.

Brac (marmor)


På ön Brac i Kroatien, har man utvunnit vit marmor sedan många år (Bracki Kamen). Denna marmor är känd, bland annat för att Vita huset är byggt av denna stensort.

Brac-marmor är en vacker och högkvalitativ marmor som har sitt ursprung på ön Brac i Kroatien. Det är en ädelsten av exceptionell skönhet och popularitet, och har använts i många berömda byggnader runt om i världen.

Brac-marmor är känd för sin eleganta vitaktiga färgton och sin släta, jämnade yta. Det är denna enkelhet och renhet som gör den till ett populärt val inom arkitektur och design. Den har använts i flera framstående byggnader, inklusive det världsberömda Diocletianus-palatset i Split, Kroatien.

En av Brac-marmorns mest framstående egenskaper är dess höga ljusreflektion. Den spegelblanka ytan ger en känsla av lyx och elegans och kan förvandla rummet den används i till en visuell fröjd. Dess vita färg ger också en känsla av ljus och luftighet och gör det till ett populärt val för interiördesign.

Utöver dess estetiska egenskaper är Brac-marmor också känt för sin hållbarhet och tålighet. Den kan motstå repor, fläckar och värme, vilket gör den idealisk för användning i kök och badrum där den kan stå emot daglig användning.

Sammanfattningsvis är Brac-marmor en fantastisk marmorsort som erbjuder en kombination av enkelhet, elegans och hållbarhet. Dess ljusa vita färg och spegelblanka yta gör den till ett tidlöst val för alla typer av projekt, från arkitektoniska mästerverk till inredningsdetaljer.

Rosa Sarda Limbara
Rosso Porino
Roso Sardo Beta
Paradiso Bash
Multicolor Red

Multicolor Red är en populär granitsort som är känd för sin unika färgpalett och vackra estetik. Denna granit har sitt ursprung i Indien och har snabbt blivit en favorit hos designers och arkitekter över hela världen.

Namnet ”Multicolor Red” kommer från granitens rika spektrum av färger som inkluderar nyanser av rött, rosa, grått och svart. Den röda färgen är dominant och ger graniten dess karaktäristiska utseende, medan de andra färgerna skapar en vacker kontrast och textur. Det är detta spel av färger som ger Multicolor Red en unik och levande utstrålning.

En annan anledning till att Multicolor Red är så populär är dess hållbarhet och tålighet. Granit är en naturlig sten som är känd för att vara motståndskraftig mot repor, fläckar och värme. Det gör den idealisk för användning i kök och badrum, där den kan motstå daglig användning och samtidigt behålla sin skönhet och glans.

Multicolor Red är också mångsidig när det gäller användningsområden. Den kan användas för golv, väggar, bänkskivor, köksöar, trappor och mycket mer. Dess rika färger och unika mönster gör varje installation unik och tilltalande.

Vi konstaterar att Multicolor Red är en fantastisk granitsort som erbjuder en harmonisk kombination av färger och estetik. Dess hållbarhet och mångsidighet gör den till ett utmärkt val för både kommersiella och privata projekt, och den kan definitivt förhöja skönheten i vilket utrymme som helst.

Kashmire White

Kashmire White, slitstark granit

Med Kashmire White får du en slitstark grannit som passar i säväl kök, vardagsrummet eller i badrummet.

Black Belfast / Nero Assoluto

Nero Assoluto, en nästan helt svart granit

Söker du efter svart granit? Nero Assoluto är en nästan helt svart granitsort som bryts i Zimbabwe. Den kännetecknas just av sin nattsvarta framtoning vilket tillför en mycket speciell och utsökt elegant känsla i ett hem. Inte minst om man låter polera stenen, så att den får en närmast spegelblank yta. Det här gör inte minst att du kan skapa oerhörda kontraster i t.ex. ett kök. Varför inte kombinera den svarta stenen med vita skåpluckor? 

I grunden är den här en granitsort av många, men den särskiljer sig samtidigt på grund av sin djupt svarta yta. 

Användningsområden för Nero Assoluto

Eftersom Nero Assoluto är en oerhört hård sten passar den perfekt att använda sig av på platser där du kan förvänta dig mycket hårt slitage. Här kommer några tips på hur du kan tänkas använda stenen. Den är extra lämplig som köksbänk och är en klassisk exklusiv sten som gör starkt intryck.

Svart granit, Nero Assoluto, förekommer ofta:

  • I en hall, där många personer passerar
  • I en lobby på ett hotell
  • I köket där du kommer att skära och banka med kastruller
  • På en uteplats 
  • I ett badrum

Hur du sedan gör för att skaffa denna sten, varierar beroende på var du bor. Dels kan du beställa hem stenen via nätet, men kanske bäst är ändå att besöka en butik där stenar säljs för att se hur den ser ut i verkligheten innan du slår till. 

Och innan du bestämmer dig för just denna stensort ska du också veta att det även finns många andra granitsorter mer än just Nero Assoluto. Men ingen annan kan erbjuda samma nattsvarta, eleganta yta. 

Om du vill ha en svart granit med liv som är lite annorlunda jämfört med de vanliga sorterna så är granitsorten Jablanica ett bra alternativ. Det är en hård granit från stenbrotten i Jablanica i Bosnien.