Nero Impala är en svart granit från Sydafrika

Nero Impala är en form av granit som bryts från stenbrott i Sydafrika. Stenen kännetecknas av en övergripande mörk struktur, med en lätt kornighet. I stort kan stenen visuellt beskrivas som en blandning av vita, svarta och gråa toner. Stenen ger betraktaren en känsla av lyx och den kan därför med fördel användas i det mer exklusiva köket eller som golv i en finare bostad. 

Det är en sten som passar oerhört bra överallt där du behöver något som klarar olika typer av yttre påfrestningar. 

Var kan jag använda Nero impala?

Precis som de flesta granitsorter så är även Nero Impala en ytterst hård och hållbar sten. Det innebär att den kan användas på många av de ställen där det krävs ett extra hållbart material, där man med andra ord kan förvänta sig stora förslitningar. 

Ett av de vanligaste användningsområden för Nero Impala är därför i köksmiljöer. Här ger en bänk i materialet en väldigt lyxig och hygienisk känsla. Dess hårdhet gör också att du utan problem kan slinta med kniven och trots det inte riskera repor, vilka ju enkelt kan uppstå på t.ex. mjukare bergarter. Dessutom har stenen en väldigt låg absorptionsförmåga, vilket ytterligare gör den väldigt väl anpassad för just kök. 

Traditionellt sett har Nero impala naturligtvis inte använts speciellt flitigt i Sverige. Men i Afrika har stensorten sedan länge använts, inte minst i konstverk som varit kopplade till begravningar och hyllande av de döda. 

Men idag används alltså Nero Impala även i Sverige, och då är det inte bara för köksbänkar. Bergarten fungerar dessutom utmärkt för golv, eller varför inte utomhus i trädgården?